Druhý srpen je důležitým svátkem pro všechny františkány, protože připomíná malou kapli nedaleko Assisi, která se stala původním domovem františkánské rodiny –  Porciúncula . Svátek porciunkule se během dějin rozšířil po celém světě, kde je bezpočet kaplí porciunkule a dokonce i název amerického města Los Angeles vychází z úcty porciunkule…

Los Angeles - město andělů

Název světově známého americké město Los Angeles v Kalifornii je totiž pouze zkrácenou podobou původního názvu města, které vyrostlo kolem jedné z františkánských misií.  L.A. bylo založeno 4. září 1781, jako malá misijní stanice pod španělským názvem El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de la Porciúncula (Město Naší Paní, královny andělů z Porciunkule). Nakonec se z mise stalo město a název byl zkrácen na „Los Angeles“, ev. L.A. Ještě v devatenáctém století totiž Los Angeles patřilo k Mexiku. Teprve po roce 1846 bylo město začleněno do Spojených států amerických. 

Co znamená Porciúncula

V roce 1206, když se František snažil zjistit, co má dělat se svým životem, modlil se v malém kostelíku San Damiano hned za hradbami Assisi. Zaslechl tam Boží slovo, které mu říkalo: „Františku, znovu postav moji církev, která, jak vidíš, chátrá.“ František vzal tento příkaz doslovně a pustil se do přestavby malého kostelíka. Totéž udělal s dalšími opuštěnými kostely v okolí. A jedním z nich byla opuštěná kaple v údolí u Assisi nazývaná  porciúncula  neboli „malá část“, odkazující na malý pozemek spojený s kaplí.

V roce 1209, po návratu z návštěvy papeže Inocence III., během níž František dostal povolení založit „řeholní řád“, se František a první bratři usadili v porciúncula . Formální název kaple byl „Naší paní Královny andělů“.  Kaple byla v průběhu let opravena, částečně přestavěna a vylepšena. Nyní je malá kaple  Porciúncula  umístěna v obrovské bazilice Santa Maria degli Angeli.

Porciunkule: počátky františkánského řádu a místo smrti svatého Františka

Porciunkule zdůrazňuje dva aspekty františkánského odkazu: začátek františkánů a konec pozemského života svatého Františka. Porciúncula byla navíc místem, odkud byli bratři posláni na misie do světa – až do Los Angeles, či na území dnešní České Republiky.

Svatý Bonaventura, generální mistr františkánského řádu a autor Životopisu sv. Františka (LgMaj 2:8) o Porciunkuli napsal:

Toto místo
miloval svatý muž více než jiná místa na světě;
neboť tu pokorně začal,
tu ctnostně pokračoval,
tu šťastně skončil.
Toto místo
svěřil svým bratrům při své smrti
jako nejmilovanější místo Panny.

Před svým obrácením měl jeden bratr vidění o tomto kostele: Viděl bezpočet lidí, kteří byli postiženi slepotou, jak klečí v kruhu kolem tohoto kostela, s tvářemi zvednutými k nebi. Všichni plačtivými hlasy a zdviženýma rukama volali k Bohu a prosili o milost a světlo. Potom z nebe sestoupilo velké světlo, které se skrze ně šířilo a dalo každému zrak a zdraví, po kterém toužili.

Odpustky z Portiuncule

Roku 1277 udělil papež Honorius III. Možnost získat v Porciunkuli druhého srpna plnomocné odpustky. Na něj pak navázal papež Sixtus IV., který rozšířil odpustky z Portiunkuly na všechny františkánské kostely (1481). Během staletí byly tyto odpustky několikrát revidovány a v roce 1967 potvrdil papež Pavel VI. trvalost odpustků na 2. srpna ve františkánských kostelech po celém světě.